Comuna Mihail Kogălniceanu este situată în partea central-nordică a Judeţului Tulcea. Legătura rutieră directă se face pe drumul naţional DN 22 Tulcea – Constanţa. Comuna Mihail Kogălniceanu reprezintă o zonă cu potenţial ridicat în sectorul zootehnic, această activitate desfăşurându-se în cadrul fermelor zootehnice, în gospodăriile populaţiei şi în mici asociaţii familiale.

Teritoriul administrativ al comunei Mihail Kogălniceanu cuprinde trei localităţi: Mihail Kogălniceanu, Rândunica şi Lăstuni.

Comuna Mihail Kogălniceanu este cunoscută, în special, datorită descoperirii pe acest teritoriu a celui mai bogat tezaur de monede tătăreşti din România, fapt ce atestă importanţa economică şi socială a acestui teritoriu. În trecut a purtat denumirea de Enichioi, pimind denumirea actuală la începutul secolului XX.

Mihail Kohalniceanu – este o asezare rurala de tip mare ce se gaseste la 20 km de orasul Tulcea, pe DN 22.

Randunica – se gaseste la 7 km de Mihail Kogalniceanu, pe DC 10. Rândunica este un sat în partea de centrală a judeţului Tulcea, în Depresiunea Nalbant.

Lastuni – se gaseste pe DC 11, la distanta de 3 km fata de resedinta de comuna. Lăstuni (Hadgilar) este un sat în partea centrală a judeţului Tulcea, în Depresiunea Nalbant.

 

Tinutul se afla situat pe campia inalta a podisului nord – dobrogean, avand un relief de podis (depresiune) si este traversat de la N la S de raul Telita, care se varsa in Lacul Babadag. Debitul acestui rau creste in timpul ploilor mari, dar scurgerea specifica este redusa, ceea ce arata ca intreaga zona este deficitara sub raportul umiditatii.

Se incadreaza in zona climatului continental de stepa, cu caracter colinal. Clima este blanda iarna, dar in cursul verii temperatura atinge valori destul de ridicate, caracteristice regiunilor de deal cu clima temperat – continentala, specifica dealurilor impadurite. Temperatura medie anuala este de 11,1°C cu luna cea mai friguroasa ianuarie – 0,8°C, iar cea mai calduroasa iulie. Media anuala a precipitatiilor este de 750 mm.

Fauna este preponderent constituita din: rozatoare, pasari caracteristici zonei de stepa, nevertebrate.

De asemena, in ceea ce priveste agricultura, comuna Mihail Kogalniceanu dispune de o suprafata agricola de 7561 ha, din care 6011 ha reprezinta suprafata arabila. In structura suprafetei cultivate si a productiei vegetale, ponderea cea mai mare revine culturilor de grau iar in anul agricol 2007-2008 sa cultivat o importanta suprafata cu rapita.