Comuna Beştepe se află în nordul Dobrogei la 25 de Km de oraşul Tulcea, pe drumul judeţean 222 C,   șoseaua ce leagă Tulcea de Mahmudia. Dinspre orașul Tulcea legătura cu comuna Beștepe este posibilă doar pe cale rutieră, în timp ce în cele două sate aparţinătoare comunei turiştii poate ajunge și cu mijloace fluviale.

Comuna Beştepe este alcătuită din localităţile: Beştepe, Băltenii de Sus şi Băltenii de Jos.

Prima informaţie referitoare la Beştepe este în legătură cu colonizarea efectuată de administraţia otomană în Dobrogea cu turci şi tătari, în anul 1584, când câţiva din aceşti colonişti au fost aşezaţi în satul Bes-Depe. În 1830, satul a fost desfiinţat deoarece era situat  pe teriotriul neutru stabilit de Rusia şi Turcia, locuitorii retrăgându-se în Tulcea. Timp de un sfert de secol această zonă a rămas nelocuită.

Istoric

Beştepe în limba turcă înseamnă “Cinci dealuri”. Comuna este recent înfiinţată, prin reogranizarea administrativă a comunei Mahmudia în anul 2003. Este situată la 4 km de fluviul Dunărea, această vencinătate punându-şi amprenta asupra vieţii economice şi sociale a comunei. Una din vestigiile care amintesc despre istoria îndelungată a comunei este Cetatea getică Piatra lui Sava, care este unul din obiectivele interesante ale zonei. O altă atracţie locală este rezervaţia Dealurile Beştepe, cu suprafaţa de 15 ha, situată atât pe teritoriul comunei Mahmudia cât şi Beştepe.

Satul pescaresc, Baltenii de Sus este sat component al comunei Beştepe, situata langa Dunare, pe bratul Sfantul Gheorghe, pozitionare ce a influentat hotarator dezvoltarea vietii economice si sociale din localitate. Baltenii de Sus este o localitate situata in plina zona turistica si agroturistica. Turistilor li se oferă: excursii pe ape, urmărirea păsărilor în spatiul de cuibărit, drumetii în pădurile cu aspect subtropical, plimbări cu barca, seri petrecute la foc de tabără, partide de pescuit, vânătoare, sporturi de sezon.

Resursele comunei Beștepe sunt diverse: suprafețe mari de terenuri agricole, spațiu adecvat dezvoltării turismului și agroturismului, lutul galben, stuf, papură, ghiolurile, calcar, mediul propice pentru parcuri eoliene, acestea sunt câteva dintre cele mai importante resurse locale, însă lipsa investitorilor nu a permis exploatarea lor.

În zona Beștepe, agricultura reprezinta un sector economic important, activitatea agricola desfasurandu-se  sub forma de gospodarii de subsistenta,cât si sub formă organizată,in societati cu personalitate juridica. Micii agricultori își desfasoară activitatea destul de greu, lipsa banilor ii determina sa faca o agricultura rudimentara, productia fiind orientata spre autoconsum. Societatile agricole practica o agricultura ceva mai superioara dar si acestea intâmpina greutati datorita preturilor mici care se incaseaza pe produsele obtinute si cheltuelilor foarte mari pentru obtinerea acestora.

Terenul agricol din comuna noastra este propice pentru dezvoltarea mai multor culturi: grâu, porumb, floarea-soarelui, orz, orzoaică, lucernă, borceag, rapiță, pepeni, fasole, soia.

Specific zonei este vântul care bate mai tot timpul anului. De aceea zona este favorabilă înfiinţării parcurilor de eoliene.